perjantai 8. toukokuuta 2009

Oulussa rikotaan ennätyksiä!

Porkkanamafian ensimmäinen tempaus on keskiviikkona 20.5. Pikisaaressa Sokeri-Jussin Kievarissa, joka voitti tarjouskilpailun huikealla 100 + 100 % lupauksellaan. Toisin sanoen koko tempauspäivän lisämyynti sijoitetaan tuplana energiatehokkuuden parantamiseen.
Sokeri-Jussissa on koko päivän tarjolla lohisoppaa hintaan 6,5 euroa (sis. leivän ja jääveden). Keitto tarjoillaan suoraan keittiöstä, joten aikaa ei kulu turhaan odotteluun. Jos taas haluat istua hyvässä seurassa ja hyvän ruoan ääressä pitempään, voit aluksi nauttia vaikkapa vuohenjuustosalaatin, pääruoaksi venäläisen sipulipihvin ja jälkiruoaksi tyrnimarjajäädykkeen. Lapsille löytyy esimerkiksi nakkikori ja jälkiruoaksi tietenkin jätskiä. Janoon on tarjolla monenlaisia sammutuskeinoja, ja toivottavasti sää sallii terassilla auringosta nautiskelun.
Jokeri Pokeri Box –taikuri Simo Aalto esiintyy klo 18.00. Illan päälle kuullaan akustista musiikkia. Esiintyjinä mm. GNU-trio ja Mikko Lankinen.
Tämän helpompaa ja hauskempaa ei ympäristövaikuttaminen voi olla! Tervetuloa mukaan vaikka koko päiväksi!

6 kommenttia:

  1. Miten energiatehokkuuden parantaminen lasketaan? Otetaanhan huomioon uusien laitteiden tuotannosta aiheutuvat saasteet ja energiankulutus? Miksei tässäkään tempauksessa voitu ottaa ympäristöä huomioon, vain välitön energiankulutus?

    VastaaPoista
  2. ... ja minä ainakin haluan että energiatehokkaammat kylmäkoneet on saksassa valmistettu tehtaassa joka käyttää yksinomaan ydinsähköä ja jossa on kuivakäymälät. Mielellään merkki sais alkaa B:llä ja niissä pitää olla rosteripinnat...

    Oikeasti te armoitetut jotka olette pistäneet sen tikkunne ristiin tämän asian puolesta älkää välittäkö kaikenmaailman besserwissereistä. Te olette tapahtuman tehneet, te olette hankkineet sinne juuri semmoisen energiakonsultin kuin olette halunneet ja that's it.

    Nyt jos edellisestä anonyymistä tuntuu että teidän toiminta ei sovi hänelle, niin senkun jättää käymättä sokerijussissa. Voi vaikka mennä mäkkärille, jospa siellä tulis parempi mieli. Tai toinen vaihtoehto on perustaa oma tempauksensa sen puolesta että esim. ravintolat eivät uusi laitteitaan. Tai mikä nyt se varsinainen vaihtoehto tässä on (se ei varmasti ole tän keskustelupalstan asia kuitenkaan). Sitten voimme vain katsella että onko siellä Bändejä ja maankuuluja taikureita esiintymässä.

    Toisinsanoen olette saaneet aivan huikean esityksen aikaiseksi. Hyvä tempaus, esiintyjiä ja mikä parasta oikeasti hyvään tarkoitukseen. Toivottavasti nyt lähipäivinä saisitte vaikkapa kalevan tai jopa telkkari-median kertomaan saavutuksestanne.

    Minä ainakin raahaan luuni ja mahdollisimman monet kaverini Sokerijussiin 20.5. ja ehkä toiseenkin kertaan joksus myöhemmin kun ovat kerran näin joviaalisti lähteneet liikenteeseen!


    P.S. Minkäslaisen energiakonsulentin te olette saaneet? Semmoisen esittely vois olla nannaa.

    VastaaPoista
  3. Ensimmäinen anonyymi12. toukokuuta 2009 klo 10.52

    Heh, ehkä kirjoitin kommenttini hieman pikaisesti. Tietysti mahtavaa että tempaus on saatu aikaan, ja iso kiitos ja onnittelut järjestäjille!

    Halusin vain kysyä, että onhan tempauksesta nyt varmasti hyötyä. Tähän mennessä saatujen tietojen perusteella minun ainakin on mahdoton päätellä minkäsuuntaiset ilmasto- tai ympäristövaikutukset tempauksella voisi olla. Onhan se tosi kivaa järjestää tämmöinen tapahtuma joka tapauksessa, mutta kun sitä kuitenkin maailmanpelastamisella ajetaan, niin olisi kiva tietää että sen vaikutukset ovat edes oikean suuntaiset.

    VastaaPoista
  4. Tässä vaiheessa tempauksen järjestämistä on vaikea sanoa mihin kaikkeen raha riittää. Ymmärrän hyvin epätietoisuuden, mutta koska mekään emme toistaiseksi osaa sanoa tuleeko rahaa kahteen energiasäästölamppuun vai keittiöremonttiin, on veikkailu hyvin hankalaa. Todennäköisesti summa sijoittuu noiden kahden ääripään välille, joten jotain kaavailuja on jo tehty. Porkkanamafian perusajatus on kannustaa yrityksiä energiatehokkaammiksi. Käytännön kärjistysesimerkiksi tästä käy se, ettemme käske ravintolaa siirtymään pelkkään kynttilänvaloon, vaan suosittelemme energiasäästölamppuja, liiketunnistimia wc-tiloihin jne. Jokainen askel oikeaan suuntaan on hyvä, ja parempi kuin paikallaanpysyminen. Minulle itselleni tämä on Porkkanamafiassa tärkeää, sillä osallistua voi muuttamatta elämäänsä täysin. Jos vaikkapa autoilun lopettaminen tuntuu itselle mahdottomalta, niin on hyvä muistaa, että vähentäminen on jo jotain.

    Sokeri-Jussissa on muutama kylmälaite, joilla alkaa olla ikää jo parikymmentä vuotta. Näiden uusiminen on "helppo" keino muuttua energiatehokkaammaksi. Tarkemmin/muita kohteita selvitetään tempauksen jälkeen ammattilaisten kanssa, näistäkin toimista raportoimme luonnollisesti täällä. Toki Sokeri-Jussin Kievari hyötyy paljon tempauksesta, mutta on hyvä muistaa, että yrittäjä laittaa itse vielä saman verran lisää omasta pussistaan lisätuoton päälle. Minua itseäni ilahdutti erityisesti se, että Sokeri-Jussin yrittäjä halusi nimenomaan saada ohjeita myös jatkoa varten. Oli ilo kuulla, ettei ympäristöä unohdeta tempauksen jälkeen, vaan yrityksessa halutaan kuulla, miten he voisivat jatkossakin kulkea kestävän kehityksen tiellä.

    Kiva, että aihe herättää pohdiskeluja ja kysymyksiä, ja että rohkenette kysyä niitä! Toisaalta kannattaa muistaa, että yksilötasolla kyseessä on kuitenkin aika pieni asia, sillä jo iltapäiväkahvin juominen yliopistokahvilan sijaan Sokeri-Jussissa on osallistumista. Juuri minun kahvini saattaa muuttua energiasäästölampuksi! :)

    VastaaPoista
  5. Onko tempauksesta varmasti hyötyä?
    Älä missään nimessä käsitä etten mitenkään noteeraisi mainitsemaasi pointtia, mutta itse mietin tätä siltä kannalta, että ravintoloiden tulee vaihdeltua esim kylmälaitteet aina tuon tosta (oikeasti en tiedä vaihtoväliä) ja nyt porkkanamafiana meillä on mahdollisuus vaikuttaa tähän. Sitten ravintolat monta kertaa uusivat sisustustaan ihan muista syistä kuin ympäristönäkökulmien vuoksi - eikö tällaiseenkin tapaukseen olisi parempi että panostaisivat sitten energiatehokkaampiin sisustuselementteihin?

    Onko sinulla, oi ensimmäinen anonyymi, jotain esimerkkejä kertoa että jos uusitaan vaikkapa F-energialuokan vanha pakastin A-energialuokkaan, niin kuinka kauan A-vehkeellä pitää säästää sähköä että se kattaa A-vehkeen valmistus"kulut"?

    No kuten sanoin toi on vaan puoli totuutta.

    VastaaPoista
  6. No niin, katariina ehtikin jo sanomaan tärkeimmät tossa mun kommentin rustauksen aikana. Otetaan tosta nyt vaikka ne liiketunnistinkytkentäiset lamput vessaan: puhdasta hyötyä ympäristölle!

    VastaaPoista